top of page

Viking Dahl (1895 – 1945)

"[...] Bland edra modernister här i Sverige känner jag egentligen endast till en av de unga, Viking Dahl, vars Maison de fou uppfördes av Svenska baletten på sin tid. Hans musik föreföll mig synnerligen intressant och strakt influerad av franskt kynne. [...]" (ur Svenska Dagbladet, 9 februari 1926)

Viking Dahl (1895 – 1945)

Det är Maurice Ravels ord i intervjun "Skandinaviskt inflytande på fransk komposition" på Svenska Dagbladet, som han fick när han kom 1926 till Sverige för konsertturné.

Viking Dahl föddes 1895 i Osby i Skåne. Efter att han studerade vid Musikkonservatoriet i Stockholm, studerade han vidare 1920 – 1921 i Paris, där han studerade komposition, piano och koreografi.

Han fick en framgång i Paris med Maison de fous, det "koreografiska poem" som han komponerat för Svenska balletten. Verket berömde Maurice Ravel i sin intervju som ovan.

M. Ravel försökte hjälpa V. Dahl att hitta en lärare för komposition (kontrapunkt och fuga) i Paris och presenterade honom för Charles Koechlin. Även i brevet till C. Koechlin, nämnde Ravel hans Maison de fous. (Men det verkar som att Viking Dahl borde lämna Paris innan han fick lektioner för C. Koechlin.)

Hur låter Viking Dahls musik, som Maurice Ravel också blev intresserad av?

Här kan man höra en av hans sånger sjöngs av den unga svenska sångaren Arvid Eriksson!

Viking Dahl: Vaggvisa ur Två sånger op 5

Arvid Eriksson (baryton), Kiyo Wada (piano) (från en konsert i Grünewaldsalen den 3 juni 2018)

(Om det funkar inte, klicka här.)

Källor: "Skandinaviskt inflytande på fransk komposition" Svenska Dagbladet den 9 februari 1926 Orenstein, Arbie, ed. A Ravel Reader. New York: Dover 2003

Edling, Anders. Franskt i svensk musik 1880–1920 Stockholm: Almqvist & Wiksell 1982

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Me
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
bottom of page