top of page

Den unge Stenhammars körstycke

Jag har nu turen att studera kördirigering i Sverige. När jag blev intresserad av svenska tonsättares musik för mer än tjugo år sedan, intresserade svensk vokalmusik mest mig. Jag lyssnade då mycket på svensk körmusik med skivor. Jag fick sedan veta att det finns många människor i Sverige som njuter av att sjunga i körer. Jag förstår nu ännu bättre att körtradition betyder verkligen mycket i svenskt musikliv.

Det sägs att unge Stenhammar också njöt av att sjunga tillsammans med sina syskon och sin brors vän. Tonårige Stenhammar började komponera körsatser.

Stenhammar komponerade Tre körvisor a capella till text av J.P.Jakobsen när han var nitton år. Innan dessa körvisor, komponerade han fyrastämmiga körstycke "Herre, lär mig dock", då var han knappt sjutton år.

Jag fick dirigera stycket i kursen i kördirigering. Det är intressant att den unge Stenhammar skrev noggrant dynamiker på körsatsen. Om man följer tydligt det som han skrev, blir musiken ganska dramatisk. En sångare i kören, som har sjungit mycket barockmusik, sa att musiken liknar litet Bach på ett sätt. Sjöng Stenhammar nog Bach också tillsammans med sina syskon?

Här kan man höra inspelningen på Stenhammar: Herre, lär mig dock från kursen. Trots att det var en övning för kördirigering och ljudkvaliteten är dålig, hoppas jag att man kan förstå hans musik. Jag tackar så mycket mina kurskamrater för att ha sjungit Stenhammar med min primitiva dirigering!

Om det inte fungerar, klicka här.

När han komponerade denna körsats, hade han redan tonsatt solosången "I skogen". Han försökte hitta sina egna toner som nordbor genom sitt liv. Men jag tycker att man redan kan höra Stenhammars egna klanger i tonårige Stenhammars kompositioner.

Här kan man läsa om körsatsen "Herre, lär mig dock" på Levande muikarvs hemsida.

Man kan hitta noterna här på Gehrmans Musikförlag.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Me
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
bottom of page